ÖLÇÜ VE ÖLÇÜ ALETLERİ BEYANNAME ALIM DÖNEMİ BAŞLADI

Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş ticari amaçla kullanılan ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayenelerinin iki yılda bir yaptırılmasının zorunlu olduğunu belirterek, esnafların Ölçüler ve Ayarlar Memurluğu’na 28 Şubat tarihine kadar ölçü aletlerini beyannamelerini vermeleri ifade etti.

3516 Sayılı “Ölçüler ve Ayar Kanunu” nun 9. maddesinde, Ticari Amaçla Kullanılan, ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayenelerinin iki yılda bir yaptırılmasının zorunlu olduğunu belirten Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, esnafların 2.000 kilograma (2.000 kg dahil) kadar olan ölçü ve ölçü aletlerini mühürleterek 1.672 lira olan cezai işlem ile karşı karşıya kalmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Engin Tekintaş, ” 1 Ocak 2016 itibari ile başladığımız ölçü ayar teraziler, ibreliler, özellikle tezgahlarda, marketlerde kullanılanların beyan dönemi başladı. Bu süre 28 Şubat 2016’ya kadar devam edecek. Cumartesi pazarında Ölçüler ve Ayarlar Memurluğu’nda bulunan ekiplerimiz bu işlemi gerçekleştiriyor. Şartlar uygun olanlara ekiplerimiz uygunluk raporu veriyor. Şartları uygun olmayanlar uygun hale getirilmesi için onarıma tabi tutuluyor. Onarımdan sonra tekrar incelenerek mühürleniyor ve 2 yıl boyunca başka bir işleme tabi tutulmuyor. Eksik tartısı olan, düzeltilemeyen tartılara el konuluyor. Bunların haricinde hileli hale getirilmiş olan tartılar ve terazilere el konularak yasal olan 1.672 TL’lik cezai işleme uygulanıyor. Esnaflarımızın herhangi bir cezai işleme uğramamaları için mutlak suretle bu denetimleri yaptırmaları gerekmektedir. Altınordu Belediyesi havzasında yer alan, Perşembe, Ulubey, Gülyalı, Kabadüz, Gölköy, Gürgentepe ve Mesudiye’de bize bağlı olan grup olarak çalışan ilçelerdeki vatandaşlarımızın da bunu bilmesi gerekmektedir. Bu konuda eline tebligat ulaşan esnaflarımızın süresi içerisinde kontrollerini Cumartesi pazarında bulunan Ölçüler ve Ayarlar Memurluğu’nda yaptırmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.

2014 yılında damgalanmış olan Ticari Amaçla Kullanılan ölçü ve ölçü aletleri damga süresini doldurmuştur. Periyodik muayene için zamanında müracaat etmeyenler hakkında, daha sonra müracaat etmiş olsalar dahi, damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı, 3516 sayılı Kanun hükümlerine göre 1.672 lira cezai işlem uygulanacaktır.

Ölçü ve ölçü aletlerinde mühür ücreti kapasitelerine göre değişiklik göstermekte olup, mekanik olanlarda 10 – 30 lira, elektronik olanlarda ise mühür ücreti 30 – 54 lira arasında değişiyor.

Grup Merkezi Altınordu Belediyesi Ölçüler ve Ayar Memurluklarına dilekçeyle müracaat bulunması zorunlu olan tartı ve tartı aletleri aşağıda verilmiştir.

Belediyeye Ait Muayeneler;

a) Uzunluk ölçüleri (tek parçalı ağaç metreler),

b) Akıcı maddeler için hacim ölçüleri,

c) Kuru taneli maddeler için hacim ölçüleri,

d) 5 kg’a kadar (5 kg dahil) hassas olmayan kütle ölçüleri,

e) Yay ve elektronik tertibatı bulunmayan maksimum kapasitesi 2000 kg’a kadar (2000 kg dahil) mekanik tartı aletlerinden;
1) Masa terazileri,
2) Asma teraziler,
3) Tek kollu kantarlar,
4) İbreli teraziler,
f) Maksimum kapasitesi 2000 kg’a kadar (özelliksiz) elektronik tartı aletlerinin (barkotlu ve bilgisayara bağlana bilen elektronik terazi ve tartılar hariçtir).
Altınordu Belediyesi Grup Merkezi Belediye Ölçüler ve Ayar Memurluğu’na müracaat edebilecek ilçe belediyeleri şunlardır;
Altınordu, Perşembe, Gülyalı, Ulubey, Kabadüz, Gölköy, Gürgentepe, Mesudiye