Altınordu Yerel Lezzet Durağı & Coğrafi İşaretli Ürün Satış Noktası
DOKA tarafından Sürdürülebilir Turizm ve Destinasyon Yönetimi programı kapsamında desteklenen bu proje ile ilçemizde yaşayan vatandaşlar ve ziyarete gelen turistler için farklı bir gastronomi destinasyonu oluşturuldu.
Proje ile ilçemiz Çavuşlar mahallesinde bulunan, mülkiyeti belediyemize ait alanda "Altınordu Yerel Lezzet Durağı" oluşturulmuştur. Tesiste sunulması planlanan yiyeceklerin önemli bir bölümünün yöresel ürünlerden oluşmaktadır.
Bilindiği üzere ilçemizde ve ilde birçok yeme-içme mekânı bulunmakla birlikte yöresel ürünler ile hazırlanan kahvaltı menülü mekân sayısı azlığı ile dikkat çekmektedir. Bu konsepte sahip olan mekânlar ise konum olarak ya şehir merkezinde ya da ana yol kenarlarında bulunmaktadır. Bu şekilde menü talep eden kitle ise daha çok doğa ile bütünleşik ve şehir hayatından uzak mekân arayışındadır. Hazırlanan bu proje ile hem yöresel ürünlerin kahvaltı menüsüne dahil edildiği bir tesis oluşturulmuş hem de tesisin Altınordu merkezine 9 km uzaklıkta bulunan bir mahallede eski adıyla bir köyde konsept bir tesis hazırlanarak yerel ve uluslararası turistler için ziyaret edilebilecek bir mekân oluşturulmuştur.
Bununla birlikte yine aynı lokasyonun hemen yanı başında idaremizce hazırlanan ve DOKA tarafından “Coğrafi İşaretli Ürünler Mali Destek Programı” kapsamında finanse edilen proje ile “Altınordu Coğrafi İşaretli Ürün Tanıtım Noktası Projesi” gerçekleştirilmiştir. Proje ile Ordu ilindeki coğrafi işaretli ürünler olan;
*Ordu Pidesi (Ordu Yağlısı),
*Kabataş Helvası,
*Ordu Perşembe Ceviz Helvası,
*Ordu Yayla Pancarı (Dürme) Turşusu,
*Akkuş Şeker Fasulyesi,
*Gürgentepe Çoban Fasulyesi,
*Ordu Kivisi,
*Ordu Tostu,
*Yalıköy Köftesi,
*Ordu Taflan Turşusu,
*Ordu Sakarca Mıhlaması,
*Ordu Melocan Kavurması,
*Ordu Galdirik Kavurması,
*Mesudiye Kuru Ekmeği/Mesudiye Goliti,
*Fındıklı Burma Tatlısı,
*Gürgentepe Çakıldak Fındığı,
*Ordu Pancar Çorbası/Ordu Karalahana Çorbası,
*Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması/Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması,
*Ordu İçli Tava ürünlerinin hazırlanarak satışının gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır.
Gerçekleştirilen projeler ile proje merkezi restoran olarak faaliyet sürdürmektedir. İl ve ilçe genelinde turizminde sürdürülebilir gelişimin sağlanması, yerelde turizme yönelik beşerî kapasitenin güçlendirilmesi ve sürdürülebilir destinasyon yönetimi uygulamalarının yaygınlaştırılması proje ile devam etmektedir.
Proje 2022 yatırım yılı itibariyla ve %60’lık destek oranı da dahil olmak üzere yaklaşık 1.650.000,00 TL kuruluş değerine sahiptir.