Altınordu Belediyesi

e-Vatandaş

"Özelleştirilmiş İnteraktif Vatandaş Portalı"

GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR ATIKLARIN TOPLANMA MERKEZİ

Projenin Amacı ve Özeti

Atık Getirme ve Geri Dönüşüm Merkezi ile ilk etapta 22 merkez mahallede 13 ayrı atık sınıfının diğer atıklarla karıştırılmadan kaynağında ayrı toplanmasının sağlanması, yeniden kullanılabilecek durumda olanların (mobilya, tekstil atıkları gibi) gerekli bakım işlemlerinden geçtikten sonra ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, geri kazanılabilir olanların, ambalaj atığı geri kazanım tesisinden çıkacak atıkların ve kurulacak olan kompost makineleri ile oluşturulan gübrenin ve hayvan mamasının piyasaya sürülmesi amaçlanmaktadır.

Projenin Ortaya Çıkma Gerekçesi (Arka Plan)

Belediyemiz tarafından yapılan atık karakterizasyonu verilerine göre, toplanan belediye atığı içerisinde %26 oranında ambalaj atığı bulunmaktadır. Bu veriler ışığında günlük toplanan belediye atığında 51 ton ambalaj atığı bulunmaktadır. 
Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliğine göre 2020 yılı ve sonrası için geri dönüşüm hedefi %55 olarak belirlenmiştir. Bu hedef doğrultusunda, günlük toplanan belediye atığı içerisindeki 28 ton/gün ambalaj atığının toplanarak ekonomiye geri kazandırılması gerekmektedir.
Bununla beraber sanayi işletmelerinde oluşan ambalaj atıklarının ve kaçak yollarla toplanmış bu sebeple tarafımıza ulaşmamış ambalaj atıklarında belediyemiz toplama tesisine getireceği hesaba katılırsa kurulması planlanan tesise yaklaşık 41 ton/gün atık kabulü yapılması planlanmaktadır. Bu kapsamda ambalaj atıklarının toplanması ve ayrıştırılması işinin kurumumuz bünyesinde gerçekleştirilmesi ile kurumumuza gelir elde edilmesi sağlanacaktır. Tesiste yer alan 1. sınıf atık getirme merkezinin mevzuat gereği kurumumuzca kurulmasının sağlanmasıdır.

Proje Kapsamında Yapılması Planlanan Faaliyetler

  • Atıkların geri dönüşümü sağlanacaktır.
  • İhtiyaç sahiplerinin mobilya-eşya ve giyecek ihtiyacının bir kısmı karşılanacaktır.
  • Farkındalık sağlanacaktır.
  • Fındık zurufu toplanarak dere yataklarının dolmasını önlenecektir.
  • Organik atıklar ve fındık zurufu ile üretilen gübre vasıtasıyla tarım ürünlerinin kalitesi artırılacaktır, yine organik atıkların işlenmesi ile elde edilecek olan hayvan maması ile sokak hayvanlarının beslenmesi sağlanacak.

Proje Sonucunda Elde Edilecek Sonuçlar (Proje Çıktıları)

Atıkların dönüşümünün sağlanması
41 ton/gün atık toplanması
Organik atıklardan mama elde edilmesi
Vatandaşların kaynağında ayrıştırma projesine katılım sağlaması